Phil&Dejean - Vers uit Parijs & TRAITEUR

Categorieën

Kaas / Rood-bacterie of gewassen korst kaas / Curé Nantais affiné au muscadet

Curé Nantais affiné au muscadet

Curé Nantais affiné au muscadet Curé Nantais affiné au muscadet
Curé Nantais affiné au muscadet Curé Nantais affiné au muscadet
Curé Nantais affiné au muscadet
Herkomst: Frankrijk

Artikelnummer

FR5017

Gewicht   

0,200 KG

€ 7,11
excl. btw
€ 7,75
incl. btw
Prijs per stuk van ca. 200 gram
Aantal: 
Bestellen
 
De curé Nantais is een roodschimmel kaas gemaakt van ongekookte volle koemelk. Gerijpt op sparrenhouten planken wordt hij regelmatig gewassen met zout water en met Muscadet wijn uit de Loire. De kaas werd ontwikkeld door een Vendée-priester uit saint julien de Concelle, tijdens de Franse Revolutie. In eerste instantie werd de kaas “Régal des Gourmets” genoemd. Een paar jaar later werd hij hernoemd als een eerbetoon aan de heilige man “fromage du curé” om uiteindelijk definitief “Le curé Natais” genoemd te worden. Na vier generaties, waarin veel prijzen gewonnen te hebben, werd deze kaas een juweel van de regionale gastronomie en zorgt hij voor bekendheid tot ver buiten de regio. In 1987 wordt George Parola de gelukkig eigenaar van de kaasfabriek in Pornic. Ondanks de moderne apparatuur is de productie ambachtelijk gebleven. Deze kaas wordt exclusief gemaakt van de rauwe ochtend- en avondmelk van 6 boerderijen uit het gebied van Retz ten zuid van Nantes. De melk wordt opgewarmd in koperen ketels, de kazen worden geperst en gedurende 4 tot 8 weken gewassen met zoutwater en bewaard op planken van sparrenhout in vochtige kelders. Vandaag de dag is er een variant die wordt verfijnt met regionale Muscadet wijn uit de Loire. Ook bestaan er nog vier anderen varianten o.a. met algen, kruiden en een oude kaas, maar deze worden uitsluitend verkocht op de regionalen markten van de het gebied.
Het romige en glanzende deeg is ingepakt in een fijne en vochtige dunne oranje korst. De korst heeft een uitgesproken gistgeur, terwijl het deeg een milder aroma van zachte melk heeft. De textuur is zeer soepel en zacht in de mond en de smaak is vrij typisch, in vergelijking met andere kazen uit de regio. Kruidig en vol aroma’s, typeren deze kaas, mooi te combineren met regionale wijn, uiteraard de Muscadet, maar ook Pinot Noir of een mooie gekruide Gewurztraminer.
Bel ons voor meer info 06-5169 3860